Böngésző képzés #3 – Nyíregyháza

2017. szeptember 4-5-én a nyíregyházi Centrál Hotelben folytatódott a Böngésző képzés országos roadshow-ja.

A „Szelíd szavakkal a gyűlölet ellen – Online gyűlöletbeszéd elleni nem-formális nevelési program kidolgozása fiatalok és oktatási szakemberek számára” a Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület és a Szubjektív Értékek Alapítvány konzorciumban megvalósuló képzés, melynek 2017-es továbbfutását a Council of Europe támogatja.

A képzésen a résztvevők az online gyűlöletbeszéd elleni fellépésen és a digitális írástudás fejlesztésére irányuló praktikákon túl szert tehettek több érvelési technikára is. A videóblokkokkal és színházi gyakorlatokkal színesített workshop első napjának fókuszában a migráció, második napjának fókuszában az LMBT+ közösséget érő atrocitások elemzése állt.

A tréning résztvevői más és más társadalmi háttérrel és a témát érintő előismerettel rendelkeztek, így igazán sokat tanulhattak egymástól is a két nap során. A vélemény szabadsága mint mindig, most is szent volt, de megvilágításba kerültek a véleménynyilvánítás keretei, valamint kialakult egy “gyűlöletbeszéd skála” is, ami különböző szempontok szerint a más emberek ellen irányuló kommunikációs technikákat és azok környezetét elemzi.

Egy résztvevő szavaival élve:

Nagyon tetszett a sokrétű, az élet számos területét átható a tudás, amit az oktatók közvetítettek számunkra, illetve a gyakorlatban is felhasználható, saját bőrünkön megtapasztalt játékos feladatok.

 

Megszakítás