Elkezdődött a Sport.Ifjúság.Befogadás projektünk
2019. október 28-30. közt, Budapesten, Magyarországon megtartották a Sport.Youth.Inclusion projektindító találkozóját, amelyet 16 hónapon keresztül a Hope for Children Hungary koordinál, és amelynek célja, hogy előmozdítsa és fejlessze a sport szerepét a fiatalok állampolgársági készségeinek erősítésében az inkluzívabb és demokratikusabb közösségek felépítésének érdekében.

A találkozón a projekt partnerszervezeteinek képviselői vettek részt Bulgáriából, Németországból és Olaszországból. Megbeszélésük során megvizsgálták a projekt által elérendő célokat és a tevékenységek végrehajtásának lépéseit, Budapest a Sport Európai Fővárosa, emiatt is került sor itt a projektindító találkozóra.  A 2019.Sport.Youth.Inclusion egy olyan projekt, amelyet három ágazatban kell végrehajtani: sport, oktatás és ifjúsági munka. A sport központi társadalmi szerepet tölt be napjainkban. A sport nemcsak a verseny, de a szociális készségek tanulásának a területe is. A sport eszköz lehet a pozitív társadalmi változások eléréséhez, de a társadalmi és a politikai manipuláció veszélyes eszköze is lehet. Ehhez fel kell hívnunk az emberek figyelmét a sport pozitív társadalmi potenciáljára. Mint az EU sportról szóló javaslatcsomagja kifejti, a sportnak nagyon erős társadalmi szerepe van, amely révén a formális és a nem formális oktatásban megerősíti az európai emberi erőforrás társadalmi szerepének fejlődését.

Ezenkívül a sport révén erősíthetjük a rasszizmus és az erőszak megelőzését és az ellenük való küzdelmet. Az Eurobarométer szerint az EU-ban a férfiak többet sportolnak vagy foglalkoznak a testmozgással, mint a nők. Ez az eltérés különösen a 15–24 éves korosztályban mutatkozik meg, ahol jóval több fiatal férfi hajlandó rendszeresen sportolni. Ez az arány férfiak esetében 74%, nők esetében 55%.

• A projekt célja a sport szerepének előmozdítása és fejlesztése a fiatalok állampolgársági képességeinek erősítésében az inkluzívabb és demokratikusabb közösségek felépítésének érdekében, a sport és a testnevelés területén a gyakorlatok megosztása és terjesztése, amely elősegíti a fent megfogalmazott cél elérését, csakúgy, mint az alábbi tevékenységek:

•  Fenntartható együttműködést épít ki a különböző területek érdekeltjei között, például a sport, a formális oktatás és az ifjúsági munka területein.

• Összegyűjti és megosztja a fiatalok állampolgársági készségeinek fejlődését szolgáló gyakorlatokat és eszközöket a társadalmi integráció javításának érdekében,

• Az ilyen gyakorlatok mögött meghúzódó megközelítések, elméletek és módszertanok megosztása, megvitatása és dokumentálása,

• Ezeket a gyakorlatokat és a módszertant terjeszti a partner szervezetekben, és elérhetővé teszi az összes részt vevő országban a három terület szélesebb közönsége számára is (a gyakorlatok és módszerek online gyűjteményét hozza létre)

• Ajánlásokat nyújt a nemzeti sportpolitikai közigazgatásnak és az Európai Bizottságnak a sportközösségek potenciális szerepének bemutatására és fejlesztésére az integráció javításában és a megkülönböztetés elleni küzdelemben.

A Sport.Youth.Inclusion projektet az Európai Bizottság KA2 Erasmus + programja társfinanszírozza, és stratégiai partnerség, amely 16 hónapig működik együtt, 2019. szeptember 1-jétől kezdve, és négy országot foglal magába – Bulgária – Bulgarian Sports Development Association, Németország – Sportjugend im Landessportbund Brandenburg eV, Olaszország – Associazione Italiana Cultura Sport, Magyarország – Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület/Hope for Children Hungary.

Megszakítás