No Hate Speech Movement Magyarország zárókonferencia

A No Hate Speech Mozgalom 2013-ban indult, az Európa Tanács ifjúsági kampánya az emberi jogokról az interneten, a gyűlöletbeszéd elfogadásának csökkentése,az online ifjúsági részvétel és állampolgárság fejlesztése érdekében, ideértve az internetes zajló folyamatokat is.

2019. december 13-án megrendezésre került a No Hate zárókonferencia, amely lehetőséget adott a visszatekintésre és kitekintést a jövőbe, hiszen ennek a mozgalomnak a témája még mindig aktuális, nem köthető időkeretek közé. A kampány 6 éve alatt számos projekt született, kiemelt helyen említhető a Böngésző kézikönyv összeállítása, terjesztése és trainingeken való használata. A Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület kiadásában jelent meg magyar nyelven 2015-ben a Böngésző című módszertani kézikönyv az emberi jogi nevelésről és az online gyűlöletbeszéd elleni fellépésről. (Eredeti cím: Bookmarks.) A kiadvány 25 interaktív/kooperatív, a nemformális nevelés módszertanára épülő gyakorlatot, foglalkozástervet tartalmaz a 13-30 éves ifjúsági korosztály számára, amelyek számos különböző nézőpontból és nagyon sokszínű módszertani megközelítést alkalmazva járják körül a témát. A kézikönyv a gyakorlatokban érintett témakörökhöz kapcsolódóan részletes háttéranyagokat is tartalmaz, ezzel is támogatva a foglalkozásvezetők, csoportsegítők munkáját a felkészülésben és a téma feldolgozásában, valamint segítséget nyújt különböző akciók és programok tervezéséhez és megvalósításához.

Ezen kívül sikeres roadshow-k, iskolai tájékoztatók és fotópályázat áll a szervezők és résztvevők mögött. Prioritásként kezelte a kampánycsapat és a szakértői csoport a tudatos internethasználatra való nevelést, hiszen a világháló az online gyűlöletbeszéd tere.

A zárókonferencia magasszintű megnyitó beszédekkel vette kezdetét. Mohay Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében nyitotta meg az eseményt, majd Milutinovits László az Európa Tanács képviseletében üdvözölte a résztvevőket. Ezt követően Hegedűs Zoltán a Nemzeti Ifjúsági Tanács Elnöke osztotta meg gondolatait és nem utolsó sorban Nedeczky Lilla, a kampány hazai koordinátora köszöntötte a jelenlévőket.

A mozgalom az online gyűlöletbeszédre helyezte a fő hangsúlyt, ennek nyomán a kerekasztal beszélgetés az elmúlt hét év digitális változásairól szólt. A beszélgetésben részt vett a Digitális Jólét Program, a Digitális Immunerősítő Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Ifjúsági Tanács és a No Hate Kampánybizottság egy-egy képviselője. A diskurzus érdekessége volt, hogy különböző generációk tudták ütköztetni, hol egyező, hol eltérő véleményüket a témában. A beszélgetés moderátora dr. Baracsi Katalin internetjogász volt.

A digitalizáció témakörén belül a közösségi média hatását a társadalmi változásokra Földi László, a kampány online közösségi menedzser mutatta be és nyitotta ki a párbeszédet a hallgatóság irányába is.

Az összegző videó megtekintése és Jósa Bálint záróbeszéde után egy kapcsolatépító állófogadás következett. A záró karácsonyi összejövetel előtt, a délután izgalmas és innovatív workshopokkal telt, ahol helyet kapott az érzelmi intelligencia növelés, a gamifikáció és a digitális intelligencia témaköre is.

A rendezvény az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

 

                             

Megszakítás