Gondolattérkép – Mindmeister

A jegyzetek készítésekor a közoktatásban kevésbé használt módszer a gondolattérkép készítése. Ez az ábra hasznos akkor, ha rendszerezni szeretnénk gondolatainkat vagy egy hosszabb, információkkal tűzdelt szöveget kell átlátni és kijegyzetelni.

Több ilyen program található az interneten, ezek közül a https://www.mindmeister.com/ oldalat mutatnánk be.

Gmail-es fiókkal használható, nem igényel külön regisztrációt, a gondolattérképre beilleszthetők kis ikonok és színek, de sablont is ki lehet választani, amiben átírható a szöveg. Az ingyenes alap programba ennyi fér bele, az előfizetés után több opció is megnyílik a használók előtt, de amennyiben jegyzetkészítésre használjuk, elegendő az alap készlet is. Letölteni ugyan nem lehet, de egy képmetsző segítségével jpg formátumban lementhetjük az elkészült munkát.

Tipp: A gondolattérkép olyan tantárgyakhoz illeszkedik, amelyeknek a szöveg az alapja, matematika esetében ritkán látni ezt a módszert. Mivel a tanárok túlnyomó többsége a tankönyvre támaszkodik, legalábbis ez a biztos pont, mivel az minden gyermek számára elérhető, a benne lévő szövegek összegzése, átgondolása történhet ezzel a programmal. Történelem és magyar tárgyak témáihoz kifejezetten illeszkedik egy ilyen ábra, segíti a vizualitást és a memorizálást.

 

Megszakítás