Szófelhő – Wordart

Gyakran látni plakátokon szófelhőket, amelyek hasonlatosak a képversekhez, a forma és a szöveg kapcsolata miatt, hiszen a benne lévő szavak és az általuk alkotott ábra összefüggésbe hozhatók.

Online programokkal szófelhőt készíteni egyszerű, a https://wordart.com/ oldal ingyenesen használható, viszont igényel alap angol nyelvtudást. Az alakzat kiválasztása után, a szavakat a ,,words” mezőbe, soronként beírva illeszthetjük be, kiválasztható a színe, mérete és az elhelyezés szöge is. Ha szeretnénk a folyamat közben megtekinteni az alkotást, a ,,visualize” gombra kattintva megjelenik előttünk a kép. A szófelhőt png és jpg formátumban is elmenthetjük, de használhatjuk a számítógép képmetsző programját is.

Tipp.: Alsósoknak vagy 5. osztályosoknak a “ly” és “j” szavak esetén adható ki a feladat, hogy gyűjtsenek legalább 10-10 ilyen szót, majd ezekből készítsenek szófelhőt, kiemelve a számukra nehéz, vagy valamilyen okból kedvelt szót. A letöltés után továbbítható e-mailben a tanár felé. Bármilyen szócsoportot (hangutánzó szavak, főnevek, igék, szinonímák, képzős szavak stb.) használhatunk, mivel az előzetes szóválogatás során mindenképp fel kell ismerni az egy nyelvtani szabály alá tartozókat.

 

 

Skip to content