Szófelhő – Wordart

Gyakran látni plakátokon szófelhőket, amelyek hasonlatosak a képversekhez, a forma és a szöveg kapcsolata miatt, hiszen a benne lévő szavak és az általuk alkotott ábra összefüggésbe hozhatók.

Online programokkal szófelhőt készíteni egyszerű, a https://wordart.com/ oldal ingyenesen használható, viszont igényel alap angol nyelvtudást. Az alakzat kiválasztása után, a szavakat a ,,words” mezőbe, soronként beírva illeszthetjük be, kiválasztható a színe, mérete és az elhelyezés szöge is. Ha szeretnénk a folyamat közben megtekinteni az alkotást, a ,,visualize” gombra kattintva megjelenik előttünk a kép. A szófelhőt png és jpg formátumban is elmenthetjük, de használhatjuk a számítógép képmetsző programját is.

Tipp.: Alsósoknak vagy 5. osztályosoknak a “ly” és “j” szavak esetén adható ki a feladat, hogy gyűjtsenek legalább 10-10 ilyen szót, majd ezekből készítsenek szófelhőt, kiemelve a számukra nehéz, vagy valamilyen okból kedvelt szót. A letöltés után továbbítható e-mailben a tanár felé. Bármilyen szócsoportot (hangutánzó szavak, főnevek, igék, szinonímák, képzős szavak stb.) használhatunk, mivel az előzetes szóválogatás során mindenképp fel kell ismerni az egy nyelvtani szabály alá tartozókat.

 

 

Megszakítás