Tökéletlen történelem – történelem óra rajzolt macskákkal

A youtube oldalán számos oktató videó található, ezek közül egy csatornát mutatnánk be a videóival együtt, amelyben a történelem eseményeit, egy híres alak életét mutatják be az alkotók rajzokkal, macskaalakokkal. A videók gyorsítással készültek, a hanganyag tartalma messzebbre mutat az általános iskolai tananyagnál, gyakran a középiskolainál is, viszont a rajzolt állatok miatt 10-14 éves korosztály is megszeretheti. Vegyesen nézhetünk magyar és egyetemes történelmi eseményekről szóló videókat.

Történelem tanárként a 6. osztályosokkal sok videót megnéztünk, többen közülük otthon is folytatták a csatorna böngészését, a következő tippet tanórákon is néha megcsináltuk, örömmel látva, hogy néhány információ a dolgozatokban is visszaköszönt.

Tipp.: Válasszunk ki egy videót, amelyet meg kell néznie a gyerekeknek, majd feladatként írjanak ki 10 tényt, amelyet a videóban hallottak, vagy lehet évszámokat, számukra érdekes részleteket. Ez a feladat nem a kreativitásra épít, viszont jól lehet gyakorolni a hallott szövegértést, fejleszthető a koncentráció, illetve a lényeges információk ,,meglátása” és kigyűjtése is olyan tudás, amelyet a későbbi tanulmányok során fel lehet használni.

Példák:

Mohácsi csata: https://www.youtube.com/watch?v=9nLg17RLpCg

Spartacus története: https://www.youtube.com/watch?v=ZS4DYiIKoMc

A csatorna linkje: https://www.youtube.com/channel/UC22ykWspI6yMHniyhbUovpw

 

 

Megszakítás