Infografika a piktocharttal – haladóknak

Az infografikák színes és jól átlátható statisztikák, amelyek egy témát fognak össze. Statisztikát és infografikát számok ismeretében egyszerű készíteni, de találhatunk olyanokat is, amelyek a fontos tudnivalókat jelenítik meg szöveggel és képpel egy grafikán belül. Az interneten több ilyen programot lehet találni, a mi ajánlatunk a  https://piktochart.com/ oldal.

Mint a legtöbb online használható szerkesztőfelületen, itt is kötelező a regisztráció és van ingyenesen használható rész, valamint találhatunk előfizetők számára fenntartott lehetőségeket. Az oldal nyelve angol, így inkább angolul jobban tudó, 8. osztályosokkal és középiskolásokkal lehet jól használni ezt a felületet.

Választhatunk sablont, de teljesen üres oldalról is lehet indulni, a sablonokból a szöveget kedvünk szerint átírhatjuk, illeszthetünk be képeket, térképeket, diagrammokat és egyéb elemeket, amelyeket felkínál a szerkesztő rész. Jó minőségben letölthetők az elkészült infografikák.

Az oldalon készíthetünk még flyereket, postereket is.

Tipp: Az infografikák az oktatásban összegzőként használhatók. Egy ilyen grafika elkészítése előzetes kutatást igényel, viszont az elkészült munkákat osztályozni is lehet, megoldásként a kialakuló érdemjegy hiányra. Példák:

    1. Történelemből a világháborúk esetén a résztvevő országok katonai felszereltségét lehet ábrázolni.
    2. Természetismeretből, biológiából egy élőhely állat,-és növényvilágát meg lehet jeleníteni.
    3. Földrajzból egy országra jellemző adottságokat, gazdasági tényezőket lehet kiemelni.
Megszakítás