Sport.Youth.Inclusion jó gyakorlatok: Jakab Péter: Éjféli ping-pong

A gyakorlat szakértője: Jakab Péter

Mintegy 30 évvel ezelőtt Mr. G. Van Standyfer, egy Marylandban élő szociális munkás -tanulmányozva az éjszakai életet- arra lett figyelmes, hogy leginkább a sötétedés beállta után virágzik a fiatalkorú bűnözés és a kábítószer-kereskedelem. Nem nézte tétlenül a gyerekek elkallódását, barátaival összefogva hamarosan éjszakai kosárlabda mérkőzéseket szervezett az utcán csellengők részére. Az eredmény minden várakozást felülmúlt, egy év alatt a régióban a felére csökkent a fiatalkorú bűnözés, két éven belül pedig az Egyesült Államok csaknem mindegyik tagállamában működtek már hasonló sportklubok. Ez a program jelenleg is működik az USA-ban. A honlapjuk címe: www.amblp.com

Erről a programról hallva dr. Faragó Sándor gyermekorvos és gyermekpszichiáter szakorvos elhatározta, hogy megpróbálkozik valami hasonlóval Magyarországon is, ám az amerikai példától eltérve a kosárlabdázás helyett asztaliteniszezni hívta a fiatalokat. A saját pingpongasztalát elhozta lakásából, s az orvosi rendelőjébe vitte azzal a céllal, hogy hétvégenként éjszakai meccseket szervez az utcán lődörgő fiataloknak. Először csak néhány lelkes kollégával ütötték a labdát, ám hamarosan egyre több fiatal is tiszteletét tette a teremben. Megittak néhány üdítőt, megettek néhány szendvicset, majd később a szemlélődőkből játékossá váltak. Egy hónappal később már huszonöt-harminc fiatal pingpongozott rendszeresen éjszakánként a rendelőben. A gyerekek körében egyre népszerűbb lett az “esti program”, s a szülők is megnyugodhattak, hogy a csemeték nem az utcán kóboroltak.

Az éjszakai pingpong a legkülönbözőbb helyszíneken és a legkülönbözőbb munkatársak segítségével valósul meg. Van, ahol a családsegítők láttak lehetőséget abban, hogy a másként megközelíthetetlen, elhanyagolt gyerekekkel játék közben építsenek ki kapcsolatot. Van, ahol orvos szervezi másutt egy-egy érintett vagy szociálisan érzékeny sportember látta meg a lehetőséget. és van, ahol az önkormányzat szeretne valamit tenni a hátrányos helyzetű fiatalokért. Jó néhány helyen az egyház fedezte fel ezt a lehetőséget, hogy a sporton, játékon keresztül jut el a fiatalokhoz és tud nekik segítséget nyújtani. A helyszínek ennek megfelelően változatosak: művelődési ház, iskolai tornaterem, aula családsegítő, egyházi létesítmény – hol mi adódik. A Magyarországi Éjféli Sportbajnokság Egyesület klubjai csaknem mindenütt helyi segítséggel működnek.

Holdsugár-program 

A fiatalok általában elindulnak otthonról, esetleg pénz és cél nélkül, és nem tudják hova keverednek az este folyamán. A Holdsugár-program célja, hogy ezek a gyerekek pénz és sport felszerelés nélkül, biztonságban, kulturált körülmények között tudjanak eltölteni egy estét, ahol sportolásra, versenyzésre, étkezésre, beszélgetésre van lehetőség. Ennek a célnak leginká

bb a pingpong felel meg, hiszen ehhez a sportághoz nem szükséges különleges felszerelés és játéktudás. Ráadásul a személyeket egy asztal választja el egymástól, nincs test-test elleni kontaktus, így kisebb az esély a problémák kialakulására. Tapasztalatok azt mutatták, hogy a csapatsportágak közül a kosárlabda ami leginkább alkalmas még erre a műfajra, és akik ezt a sportot választják, azok készülnek is erre, hoznak felszerelést és nagyrészt tudnak is kosarazni. A labdarúgás sportág többször bebizonyította, hogy a Holdsugár-programba nem fér bele, verekedések, fenyegetőzések miatt, gyakran kellett félbeszakítani a játékot.

Módszerekről

Célunk az, hogy lehetőleg minden alkalommal legyen egy verseny, amelynek minden indulója – s a versenyt végigjátszója – kapjon egy díjat. Általában ez kisebb-nagyobb csokoládé szokott lenni, a helyezettek pedig éremdíjazásban részesülnek. A verseny azért szükséges, hogy az energiájukat lekössük és izgalomra való szükségletüket kielégítsük. A versenyeken való indulás nem kötelező, de tanácsoljuk, hogy induljanak el. Korábban ez problémát jelentett, mert féltek a vereségtől, és nem szívesen vettek részt a versenyen. Az a segítő, aki tud pingpongozni vagy csocsózni, játszik a gyerekekkel, s így közelebbi tud kerülni hozzájuk. Kevés felnőtt áll úgy hozzájuk, hogy emberszámba veszi őket – és ez viszont is így van; és kevés felnőttet fogadnak el a klubunkba járó gyerekek.

Segítők

Nem árt, ha van egy úgynevezett főszervező, aki az adminisztrációt bonyolítja, és képviseli a klubot minden szinten. Neki nem szükséges minden péntek-szombaton részt venni a rendezvényeken, az ő feladata a működés zavartalan biztosítása. A „fronton” szolgáló segítők száma három és öt fő között lenne ideális, ami a klub nagyságtól függhet, mert kisebb társulatnál elég egy fő alkalmanként, a nagyobbaknál szükség lehet több emberre is. Nem árt, ha a hétvégék között egy-két hét kimarad, mert nem lehet elvárni senkitől, hogy minden alkalommal ő legyen a programfelelős. A segítők végzettsége nem szempont, bár nem baj, ha van némi affinitása a sporthoz, ifjúsághoz és esetleg a problémák helyes kezeléshez. Feltétlenül fontos, hogy a segítők abszolút önkéntesen, elhivatottságból jöjjenek, ne a munkáért kapott óradíj számítson. Ha ebbe az irányba mutatnának tendenciák, akkor változtatni kell a személyeken.

Helyiség

A feltétlenül szükséges tényező a minimum két pingpongasztal nagyságú, egyéb helyiségekkel kiegészített terem. Természetesen innentől kezdve tetszőlegesen bővíthető a program, de tornateremnél nagyobbra nincs szükség. Az országban mind fenntartó, mind helyiség tekintetében többféle módon tevékenykednek az éjszakai klubok. Működnek nagy sportcsarnokban, templom melletti foglalkoztató házban, iskolában, művelődési házban, családsegítő központban, sportöltöző emeletén, saját bérelt helyiségben és még ki tudja, hány variáció létezhet. Ugyanígy a működtető szervezetek tekintetében is nagy szórás van, mert egyesületek, alapítványok, önkormányzatok, egyházak és mindentől független magányszemélyek lehetnek felelősek ezért a programért.

Résztvevő gyerekek

Akik nélkül ugye a program felesleges, azok a résztvevő gyerekek. A fiatalok összetétele függhet a település nagyságától, azon belül a klub elhelyezkedésétől is. Más személyek járnak a nagyvárosban és mások a kis faluban a programokra. Függhet a klub helyszínétől is, mert az iskolában tartott bajnokságokra többen jönnek az iskola tanulói közül, mint mondjuk egy családsegítő rendezvényére. Nincs különbség a gyerekek között, mert a mai világban, ebben a korosztályban minden fiatal veszélynek van kitéve, és a Holdsugár-programban dolgozók határozottan állítják, hogy a program prevenciós jellegű, tehát a már drog-, és egyéb problémában elsüllyedt fiatalokkal nem tudunk mit kezdeni. Így tehát bárki lejöhet a klubokba, aki a szabályokat elfogadja és betartja.

A klubok által szervezett programokon kívül évente rendezünk 2-3 nagyobb szabású országos versenyt, ahova lehetőség szerint eljön minden klub. Minden évben szervezünk egy konferenciát, ahol a klubvezetők és segítők találkoznak egymással, a felmerült problémákat megbeszélhetik, illetve az új klubok vezetői itt ismerkedhetnek meg a többiekkel. Nyaranta, egy Duna parti egyesülettel megállapodva, 3 napot tölthetnek a klub gyerekei a Duna-parton, ahol olyan élményben lehet része a résztvevőknek, amit egyébként nem kapnának meg máskor. (kerékpár túra, vízi túra, kirándulás, nyári bobozás, stb…). A MÉSE 3-4 havonta kiad egy újságot, a HÍRPONG-ot. amibe az elmúlt eseményeket jelenítjük meg. A szervezet honlapját a klubok szerkeszthetik, maguk tehetnek fel képeket, cikkeket. Lehetőség szerint alkalmanként egy-egy különleges helyszínen tartott éjszakai sportbajnoksággal hívjuk fel a figyelmet magunkra, így már volt pingpongverseny az Állatkertben, a Műjégpályán, a Főpolgármesteri Hivatal és a Magyar Rádió Dísztermében, a BSE asztalitenisz csarnokában.

Alapelvek

  1. Díjmentesség – Minden résztvevő (tag)díjmentesen vehet részt a foglalkozásokon
  2. Étkeztetés – A foglalkozásokon részt vevők díjmentesen ehetnek és ihatnak. (zsíroskenyér, tea, stb….)
  3. Cigaretta-, alkohol-, drogmentes helyszín – Káros szenvedélyektől mentes helyszínen kell a foglalkozásokat lebonyolítani. Tehát nem diszkóban, kocsmában stb.
  4. Esti-éjszaki nyitva tartás – A foglalkozások este 8 és éjfél között legyenek, lehet korábban kezdeni és később fejezni is, de ebben az időszakban nyitva kell lenni.
  5. Rendszeresség – A lehetőségekhez képest az egész év folyamán rendszeresen, adott időben, lehetőleg péntek és/vagy szombaton legyen nyitva a klub.
  6. Versenyzés+díjazás – Lehetőség szerint minden alkalommal valamilyen versenyt kell rendezni, amin az induló és végig játszó fiatalt valamilyen díjazásban kell részesíteni. (A díj csokoládé, vagy egyéb apróság és ne értékes dolog legyen) Aki nem akar indulni a versenyen, más formában kell/lehet a közösség életébe bevonni.
  7. Sport jelleg – Szabadidő jellegű sportfoglalkozások szükségesek és fő hangsúly a pingpongon legyen. A pingpong mellett minden más sport lehet űzni, de nem annak rovására.

További információ: https://www.holdsugar.hu/ 

Megszakítás