Koschek Alexandra: Láthatatlan fitness

Általában ha elhangzik, hogy „Láthatatlan Fitnesz” a következő két reakció szokott érkezni: 1. Mitől láthatatlan? Meg se történik? Akkor én is mindennap csinálom… vagy 2. Nem vagy ott és láthatatlan vagy? Mit jelent ez?  De valójában a Láthatatlan Fitnesz egy olyan heti rendszerességgel megszervezett edzés ahol látók és látássérültek együtt integráltan végeznek saját testsúlyos illetve crossfit jellegű köredzést. 2018 tavasza óta minden héten szerdán – pár hetes nyári és karácsonyi szünettel – tartjuk ezeket az edzéseket a Decathlon támogatásával. A résztvevők számára ez teljesen ingyenes és szerencsére egyre nagyobb az érdeklődés.

Célok

Két fő célja ennek a programnak (a rengeteg más pozitív hatása mellett):

  • A látássérültek kondíciójának, kinesztéziájának, magabiztosságának fejlesztése
  • A látó résztvevők érzékenyítése, nyitottsága és segítségadásának fejlesztése

De általánosságban az erő – és egyensúly fejlesztés, tartásjavítás van a fókuszban. Mind emellett pedig fontos megemlíteni a közösségépítő erejét hiszen nemtől, kortól, edzettségi szinttől függetlenül bárki jöhet ( sőt nyelvtől függetlenül is, volt olyan résztvevő hölgy aki egyáltalán se angolul se magyarul nem tudott és csak mutogatással tudtunk vele kommunikálni de abszolút megoldottuk). 70%-ban visszatérő a csapat ennek következményeképp mindig jó a hangulat, de majdnem minden alkalommal van egy-egy új arc. Nem jelent gondot, ha kihagynak pár alkalmat vagy csak pár hetente jönnek el, mivel általában 3-an ,de minimum 2-en vagyunk jelen edzők és 12-15 fő szokott lenni a maximum létszám, mindenkire oda tudunk figyelni és megfelelően tudunk differenciálni.

Módszer

A fentebb említett két cél megvalósulását az edzéseken nem választanám külön, mivel a feladatok nagy részében mindkettő megvalósul. Mivel látók és nem látók is vannak az órán igyekszünk őket párba állítani, pl.: mikor a köredzés résznél egy látó segíti át a nem látó társát egyik állomásról a másikra, vagy akár feladatok végrehajtásánál is nagy szerepük van, így a magabiztos segítségadás, érzékenyítés folyamatosan jelen van. Mi edzők mindig a legrészletesebben mondjuk el a feladatokat, illetve nagy a közvetlenség hiszen a vizuális kommunikáció hiányában muszáj fizikai kontakttal segíteni a gyakorlatok végrehajtását. Igyekszünk minden órán páros illetve csoportos gyakorlatokat berakni is berakni és alkalom adtán még zenére végzendő feladatok is előfordulnak. Ezeket mindig szívesen fogadják és sosem ijednek meg tőle, mindig mindent megpróbálnak és bátorítják egymást, rendkívüli közösségépítő hatása van. Ezek mellett beleépítünk egyensúly és koordinációs feladatokat is, hiszen a látássérülteknek igazán nagy szükségük van rá. Legtöbbször aszimmetrikus gyakorlatok, az ellentétes oldal kar- és láb munkájának összehangolása a feladat.

Résztvevők és differenciálás

Általában 50-50%-ban vannak jelen látók és látássérültek az órán. A férfiak és nők aránya is így szokott alakulni. Edzések elején mindig rákérdezünk ki hogy van, fáj-e valami mert nem szeretnénk ha baleset történne. Vannak akiknek fáj a térde, vagy a csuklója miatt nem tud támaszos feladatokat végrehajtani de ez nem szokott gondot okozni mert általában több variációt mondunk egy feladatra vagy csak neki külön mondunk annál az állomásnál feladatot. A differenciálás az óra elejétől megjelenik mind az elhelyezkedésben ( együtt segítünk pontosan a jó irányba igazítani, látók igazodnak a nem látókhoz), eszközhasználatban (pl.: egy súlyzós állomásnál alapból több súlyt is odarakunk), feladatok jellegében (pl.: térdfájós nem guggolást hanem széktartást csinál vagy ha egy látássérült résztvevő nem magabiztos a feladattal kapcsolatban akkor alátámasztjuk például), stb…Itt a differenciálás témakörénél térnék ki az eszközigényre. Itt mivel általános erőfejlesztésről van szó eléggé változó edzettségi szint illetve egészségügyi állapot mellett, inkább kevesebb, de azokból több fajta erősségű eszközre van szükség. Persze minél több eszköz van annál változatosabb az edzés, de a differenciálás miatt fontosabb, hogy gumikötélből legyen 3 fajta erősségű és ne 3 másfajta eszköz legyen.

Koschek Alexandrának hívnak, a Testnevelési Egyetem végzős hallgatója vagyok, illetve a Láthatatlan Fitnesz egyik edzője. Életem minden részében jelen van a sport és tudom, hogy ez a jövőben is így lesz. Célom, hogy mindenkinek segítsek “megnyitni a világot”a sport által. Szerintem ez módszer egy remek lehetőség (a kondíció fejlesztésen kívül) az integrálásra, a nyitottság és magabiztosság egyidejű fejlesztésére. 2018  őszén elnyerte az Arany Bot Díjat, azóta is egyre népszerűbb és remélem az ilyen jellegű edzés/mozgás helyet fog kapni az inkluzív oktatásban, illetve a felnőtt korosztályban is előre tör.

 

 

További információ a Sport.Youth.Inclusion projektről a https://www.throughsport.eu/hu/kezdolap/ weboldalon található.

Megszakítás