Részletek a kutatásból – Mik az akadályai a sporttevékenységeknek?

A projektben elvégzett kutatásban a kitöltők több kérdést is érintettek és megfogalmazták véleményüket a sporttal és szokásaikkal kapcsolatban. Bemutatunk néhány kérdést és az összefoglalt válaszokat.

Mi akadályoz egy mai fiatalt a sportolásban?

A legfontosabb akadályok: időhiány, információhiány, eszközhiány, belső késztetés hiánya. Az információk között sokszor említették az oktatási anyagokat, a “hogyan is kell ezt vagy azt csinálni” érzését, pl. a konditeremben, otthoni tornában, speciális eszközökben. A jellemző vélemény, hogy a helyi elérhetőség nagyon fontos, mert a többség nem tud vagy akar egy óránál többet utazni a lakhelye és a sportolási lehetősége között (harminc perc oda, harminc vissza), márpedig ez vidéken nem mindenhol adott. Természetesen az anyagi tényezők is szerepet játszanak, de aki akar képes ingyenesen is sportolni, a felszerelést pedig olcsón vagy ingyen is be lehet szerezni, például akciókkal vagy rendezvényeken való részvétellel. Ha valaki egyesületi tag és az egyesület tudja támogatni az is lehetőség, de sajnos sok tehetség sorsa pont ezen múlik, hogy tud-e eszközöket finanszírozni és tartani a lépést, mivel a versenyeken kis különbségek is múlhatnak azon, hogy milyen anyagból van egy ütő, vagy milyen egy cipő. Az ismert tömegsportokon túli érdekes vagy különleges sportok (pl. ejtőernyőzés, evezés, tájfutás stb.) leginkább egzotikumként foghatóak fel, de sokakat érdekelné ezek kipróbálása és egy részük a próbát tevőnek elköteleződhetne mellettük. Erre kevés esély van, ha ezeket nem lehet az iskolai rendszerben kipróbálni és csak a véletlennek köszönhető, hogy valaki kipróbálhassa valamelyiket. Fontos, hogy az iskolai-egyetemi kötelező kurzusok is esetlegesen kiválthatóak legyenek ilyen különleges sportok kipróbálásával.

Ha elkezdtek sportolni, mozogni, miért hagyják abba?

Az első és legfontosabb a nem kellő mennyiségű idő. Ezt mindenki említette valamilyen formában. Az életben más prioritások, pl. munkahely, vagy tanulmányok sokszor ütköznek a korábbi rendszerességgel. A megváltozott közösség, új edző is vezethet eltávolodáshoz, és a költözéssel megváltoznak a szokások, útvonalak, és a korábban útba eső helyszín már nem elérhető.

A teljes kutatás hamarosan online elérhető lesz a weboldalon.

Megszakítás