XII. Szakmai Tanulmányút

A tanulmányút résztvevői a Szegedi Tudományegyetemet látogatták meg, ahol az elmúlt években a hallgatókat aktívan bevonták a sportéletbe, ingyenes délutáni sportórákat biztosítottak számukra, a kötelezően választott sport kurzusok mellett.

A projekt csapat ennek a tevékenységnek a sikerességét mérte fel hallgatókkal folytatott beszélgetések során.

Az informális beszélgetésekből kiderült, hogy ez a lehetőség kedvező a hallgatók számára, mivel az egyetemi évek alatt sok diáknak az anyagi megélhetése is kérdéses, az ingyenes sportfoglalkozások segítséget jelentenek számukra. Hátrányként számoltak be arról, hogy korlátozott időben érhetők el a sportórák, így munka és egyetem mellett a logisztika okozhat gondot, vagy hamar betelnek az órákra a helyek.

A különböző városokban tanult vagy jelenleg is tanuló fiatal összevetette a tapasztalatokat egyetemi sport lehetőségek tekintetében. Az egészség,-és rekreációval vagy sporttal nem foglalkozó felsőoktatási intézményekben kevesebb a lehetőség a sportórákra, hiszen nem profiljuk a sportoktatás.

Javaslatként felmerült, hogy az utóbb említett intézmények összefoghatnának sportegyesületekkel és kedvezményeket biztosító szerződéssel a hallgatóik kedvezőbb áron sportolhatnának. Ez a javaslat megjelenik majd a fiatalok sportolási szokásait vizsgáló kérdőív javaslatcsomag részében is.

Megszakítás