Az Ifjúsági Módszertani Kézikönyv előzetes – A digitális műveltségről

Miért van szükség a digitális műveltségre?

A digitális műveltség azt jelenti, hogy képesek vagyunk a világhálón információkhoz és kommunikációs tartalmakhoz hozzáférni, azokat megérteni, kritikusan értékelni, illetve önállóan létrehozni.

Európában sok fiatal minden bizonnyal az internetet használja legfőbb információforrásként. Néha célzatosan, közvetlenül információszerzésre használják, másszor a közösségi vagy más tevékenységek során jutnak információkhoz. Mindkét esetben fontos, hogy a felhasználók képesek legyenek a konkrét tartalmat és az esetleges rejtett üzeneteket is megérteni, elemezni, értékelni és ellenőrizni. Amikor gyűlöletmegnyilvánulásokkal találkoznak, ezek a képességek még inkább nélkülözhetetlenek.

A médiaműveltségnek, illetve azon belül is az online világhoz kapcsolódó digitális műveltségnek azonban csupán egy részét alkotják azok a készségek és ismeretek, amelyek képessé teszik a fiatalokat információk felkutatására és feldolgozására. Hiszen a digitális műveltség túlnyúlik az információgyűjtés és –feldolgozás körén, és számos más készség és eszköz is hasznos lehet abban, hogy felkészítsük a fiatalokat az online gyűlölet kezelésére.

További információk a digitális műveltségről és azt alkalmazó gyakorlatok hamarosan elérhetővé válnak az Ifjúsági Módszertani Kézikönyvben, amely online letölthető verzióban felkerül a honlapra.

Megszakítás