A kutatási zárójelentés elérhető online

A kutatást többek között olyan korábbi a fiatalokkal vagy és a sporttal foglalkozó korábbi kutatásokra tekintettel terveztük meg. A célunk az volt, hogy az eredmények illeszkedjenek a korábbi kérdésekhez, és azokkal részben összehasonlítható adatokkal szolgáljunk, de fontos leszögezni a kutatás célja nem konkrét tudományos kérdésekre, hipotézisek igazolására (vagy cáfolatára) jött létre, hanem konkrét, meghatározott kérdésekre kereste a választ és így nem is tekinthető másnak, mint egy nagymintájú, de nem reprezentatív felmérésnek, amelyek egy részét személyesen és nagyobb részét online végeztük.

Az alapvető kérdés az volt, hogy mennyit sportolnak a “mai fiatalok” és ez miképpen lenne növelhető. Hipotézisünk szerint, a korosztály egyre kevesebbet sportol rendszeresen, a korábbi (2012)es kutatási adatok és az azt megelőző (2008-s) eredmények is és a jelen kutatáshoz hasonló rész kutatások is csökkenő trendekről számolnak be, miközben a sportolás és az egészségmegőrzés összefüggése egyértelmű, de a sport, akár egyéni, akár csapat formában hozzájárul a lélek megerősödéséhez is, amelyet a válaszadók külön részleteznek is.

A Kutatás azt is próbálta segíteni, hogy milyen motivációs eszközök léteznek, amelyek hatására valaki vissza, vagy épp oda talál a sportoláshoz. Erre fókuszáltak a “mélyinterjúk” és a személyes kérdések is, de volt lehetőség ilyen javaslatot tenni minden választ adónak. Ezt tekintjük a legfontosabb “javaslatok”nak, melyek feldolgozása és programszerű átadása a szakmai munka következő állomása lehet.

Több kérdés is foglalkozik egy más témával, ami nem kapcsolódik a sportoláshoz, ez a digitális fogyasztási szokások témaköre. Fontos megismerni, hogy amennyiben valaki fiatalokkal, fiataloknak dolgozik, őket milyen módon lehet bevonni további projektek, kutatások, módszerek kipróbálása, hogyan érhetőek el és milyen eszközöket tartanak ők ehhez szükségesnek.

Kutatási zárójelentés – efop.5.2.2-2017

Megszakítás