Könyvajánló – Nyiss ki egy könyvet, nyisd ki a világot 2.0

A projekt résztvevői kiválasztottak egy-egy könyvet, megosztották egymással a választásuk okát majd megegyeztek az egyik választott könyvben, hogy feladatot találnak ki hozzá és bemutatják a gyermekeknek és a szüleiknek.  A választás Lois Lowry: Az emlékek őre című regényére esett.

A műhöz kitalált játék az érték skála elnevezést kapta. A játék során mindenki kapott egy lapot, amin egy érték neve szerepelt (anyagi és szellemi, mint például a telefon, tanulás lehetősége, szeretet, tiszta ívóvíz, emberi kapcsolatok stb.) és sorba kellett állni egy képzeletbeli skálán az alapján melyik mennyire fontos. Ha két vagy több ember akart egy helyre állni, meg kellett beszélniük ki miért állna oda és megegyezni ki és milyen értékkel maradhat az adott helyen.

A könyv fülszövege:

A tizenkét éves Jonas olyan világban él, amelyben nincs igazságtalanság, éhezés, erőszak, nincsenek kábítószerek, a családok életében is teljes a harmónia. Ezt a tökéletesnek tűnő társadalmat a bölcsek tanácsa vezeti. Ők jelölik ki a tizenkettedik életévüket betöltött fiúk és lányok egész életre szóló pályáját, egy évente megrendezett ceremónián. Történetünk hősét valami egészen egyedi feladatra tartják alkalmasnak. Miközben egy különös öregember felkészíti őt hivatása betöltésére, Jonas előtt feltárul, milyen titkok lapulnak az őt körülvevő világ békéje mögött. A fiú vakmerő tettre szánja el magát… Az ifjúsági regény sajátos hangulata, cselekményének feszültsége a gyermek és felnőtt olvasót egyaránt fogva tartja. Az emlékek őre kivételes lehetőséget kínál a továbbgondolásra, arra, hogy szülők és gyerekek, tanárok és tanítványok elbeszélgessenek az élet nagy kérdéseiről.

Megszakítás